Gister hebben we het voorwerk gedaan: Het recept uitzoeken en ingrediënten zoeken. We vonden een recept op de webstie Aziatische Ingrediënten. Wat zo fijn is aan deze website, is dat er linkjes staan voor meer uitleg over de ingrediënten. Maar ja, waar haal je kemirinootjes en djeroek poeroet?
Een aantal ingrediënten hadden we nog in huis. De rest heb ik bij de Jumbo en bij Het Oostersch Huisje aan de Wilgstraat gevonden. Bij de toko zijn ze ontzettend vriendelijk, zelfs als je, zoals ik, rond sluitingstijd binnen komt vallen met heel veel vragen. Het meisje achter de toonbank heeft de blaadjes uit de vriezer gehaald en toen had ik alles wat ik nodig had.
Wat heb je dan allemaal nodig? En als je alles hebt, hoe maak je het dan?
Het vlees
1,1 kg runderstoofvlees (wij hebben runderriblappen gebruikt)
2 el sambal
De boemboe
2 tl gemalen komijn/djinten
2 tl gemalen koriander/ketoembar
4 kemiri nootjes geroosterd
1 à 2 stengels citroengras/sereh in stukjes (1 stengel héél fijn gehakt)
3 cm verse laos/galangal of 1tl laospoeder (wij gebruikten de poeder)
1/2 tl kurkuma/koenjit
1 flink stuk gember/djahé
6 knoflook
2 uien
1/2 tl trassi
6 lomboks (wij gebruikten 3 gedroogde rode pepers en 1,5 verse jalapeño's)
6 el water (wij hebben iets meer gebruikt)
Tot slot nog
1 tl palmsuiker/gula djawa
1/2 blok santen
300 ml melk (wij hebben MinusL melk gebruikt ivm lactose intolerantie, waarschijnlijk kan sojamelk ook)
300 ml water
zout
2 salaam blaadjes
4 djeroek poeroet
Bereidingswijze - Draai je hoofd naar links om de fotootjes goed te kunnen zien...
Stap 1: Snij het vlees in stukjes en marineer het met de sambal.
Stap 2: Alle ingrediënten voor de boemboe in de blender en mixen tot een geheel.
Tip: Zorg dat je de citroengras/sereh héél erg fijn hakt! Dit omdat het anders het hele recept kan verpesten. Je kunt ook kiezen voor gemalen citroengras uit een potje.
Stap 3: Zet een pan met dikke bodem op een laag vuurtje en bak de boemboe met een beetje olie.
Stap 4: Voeg het vlees en vervolgens de 'tot slot nog' ingrediënten toe. Breng het rustig aan de kook en zet het dan voor een paar uur te sudderen op een heel laag vuur. Af en toe omroeren tot de saus is ingedikt.
Op dit moment staat het nog te sudderen. En in het kader van slow cooking, gaan we het morgen eten. Dan heeft de rendang meer kans gehad om in te trekken. Het ruikt hier zo enorm lekker, dat ik eigenlijk niet kan wachten tot morgen!
Wordt vervolgd...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten