woensdag 9 mei 2012

Rabarber crumble ~ veganistisch en zonder suiker

Omdat ik weer eens wat tijd over had en omdat rabarber de groente bij uitstek in mei is, besloot ik vanmorgen een crumble te maken. Om het iets moeilijker te maken, heb ik mijzelf twee uitdagingen opgelegd:

Uitdaging 1: Geen suiker
Uitdaging 2: Veganistisch, dus melkvrij

En het is gelukt!
Hoe dan?

Ik heb eerst een rabarbercompote gemaakt naar aanleiding van een recept uit het boek 'Green Market Baking Book'. In dit boek wordt verteld hoe je geraffineerde suiker kunt vervangen voor natuurlijke suikers. In het recept uit dit boek wordt gebruik gemaakt van 'maple sugar', maar omdat ik dit noch de siroopvariant in huis had, heb ik voor honing gekozen. Agavesiroop had ook heel goed gekunt. Geen suiker misschien ook wel, want de appels maken het ook zoet. Ook staan er aardbeitjes bij. Maar ik kan je vertellen dat ik ze niet mis in dit recept. Er volgen vast nog heel veel meer recepten uit dit boek, want ik ben, sinds de aanschaf van dit boek afgelopen zaterdag, groot fan!

Daarna heb ik een crumble gemaakt naar een recept dat ik op internet vond. Even zoeken en je vindt er 1000. Het recept dat ik vond, was eigenlijk met tarwebloem en 2 eetlepels water. Ik heb het water achterwege gelaten en de tarwe vervangen door spelt.

Rabarbercompote ~ Ingrediënten
600g rabarber
2 granny smith appels
sap van 1 sinaasappel
2 kaneelstokjes
60g honing

Bereidingswijze: Alle ingrediënten in een pan op een vuurtje aan de kook brengen. Vijf minuten met deksel laten koken. Vier minuten zonder deksel laten sudderen. Kaneelstokjes verwijderen en doorroeren.

Crumble ~ Ingrediënten
125g speltbloem
125g plantaardige boter (is ook melkvrij, bevat wel soja)
90g honing
beetje zout (misschien net aan een halve theelepel)

Bereidingswijze: Alle ingrediënten in een kom. Met twee messen de ingrediënten snijden tot het goed gemengd is.

Oven voorverwarmen op 180g.
Rabarbercompote in een ovenschaal.
Crumble erover heen.
35 minuten in de oven.

2 opmerkingen:

  1. Hallo Vera,

    Ik vond dit recept toevallig toen ik op zoek was naar een crumble zonder suiker. Dat ie veganistisch is, was nog een extra troef! Ik heb hem zonet gemaakt maar de crumble was geen crumble spijtig genoeg (volgens mij was de boter niet koud genoeg, dat gebeurt wel vaker met sojaboter). In elk geval was het heerlijk lekker! Bedankt dus voor de tip :)

    Groetjes,
    Sietske

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor je reactie, Sietske!
      Fijn te lezen dat het heerlijk was!
      Let op: Honing wordt door bijen gemaakt en staat daarom ter discussie bij veganisten. Je kunt bijvoorbeeld agavesiroop gebruiken om de crumble echt veganistisch te bereiden.
      Over de boter, misschien dat plantaardige margarine beter werkt! Net als iets meer bloem gebruiken.
      Succes en eet smakelijk!

      Verwijderen