woensdag 10 februari 2016

Magnesium

Tijdens een zoveelste kop thee bij een vriendin, kwamen de onderwerpen vermoeidheid, moeilijk slapen, spierpijn en zo meer op tafel. En het was toen dat ik geïntroduceerd werd aan magnesium. Omdat magnesium mij zo enorm veel goeds brengt, laat ik ook jullie graag kennismaken met dit mineraal, deel ik mijn ervaring en breng ik onder de aandacht wat ik hierover heb gevonden. Dat wat ik verzamel, vind je ook terug op Facebook en op Pinterest. Net als vitamine D, hebben veel mensen een tekort aan magnesium zonder zich hiervan bewust te zijn.

Dit blog vertelt je het volgende...
- Wat is en doet magnesium?
- Wanneer heb je een magnesiumtekort?
- Wat zijn de symptomen of klachten van een magnesiumtekort?
- Waardoor kan een magnesiumtekort ontstaan?
- Wat te doen als je de symptomen herkent of als je weet dat je een magnesiumtekort hebt?
- Kun je een overdosis aan magnesium krijgen?

Wat is en doet magnesium?
Afbeeldingsresultaat voor magnesiumMagnesium is een mineraal en mineralen zorgen ervoor dat vitaminen beter in je lichaam worden opgenomen. Magnesium stuurt allerlei processen aan, waaronder:
  • De ontspanning van je spieren, zenuwen en bloedvaten
  • Het vrijmaken van energie uit voeding
  • De vorming van gezonde tanden en botten
  • Verhoogde weerstand tegen spanning en stress
  • Versterking van het geheugen en concentratievermogen
  • De bevordering van de gezondheid van je hart en bloedvaten
  • Stevigheid van het skelet
  • De overdracht van zenuwprikkels en het goed functioneren van je spieren
  • (Bron: https://www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium/wat-doet-magnesium-voor-je-lichaam/item43605)

    Misschien ook goed om te weten: magnesium helpt bij de opname van vitamine D3. De kans bestaat dus dat wanneer je vitamine D tekort hebt er ook sprake kan zijn van een tekort aan magnesium.
    (Bron: http://www.zechstein-ancient-magnesium.nl/magnesium-en-vitamined3.php)
    Wanneer heb je een magnesiumtekort?
    Omdat magnesium enorm veel processen in het lichaam regelt, is vaak vanuit die klachten en symptomen af te leiden dat je mogelijk een tekort hebt. Het is met een bloedtest vast te stellen zoals dat bij bijvoorbeeld vitamine D ook kan. Deze bloedtest kun je laten afnemen bij je huisarts. Je kunt onder het volgende kopje vinden welke symptomen en klachten vaak samenhangen met een tekort aan magnesium.

    Wat zijn de symptomen of klachten van een magnesiumtekort?
    De symptomen en klachten lopen enorm uiteen. Zo merkte ik dat ik een tekort had vooral aan mijn vermoeidheid, prikkelbaarheid en pijn in spieren en gewrichten. Later werd een vitamine D tekort geconstateerd en ook heb ik last van oorsuizen, maar het kan heel goed zijn dat het bij jou op andere manieren tot uiting komt. Hieronder vind je een lijstje van symptomen en klachten die kunnen samenhangen met een magnesiumtekort:
    • spierkrampen (meestal in kuiten of nek) of gespannen spieren
    • spierzwakte
    • (lage) rugpijn
    • lusteloosheid, vermoeidheid, futloosheid 
    • menstruatiepijn, PMS
    • geprikkeldheid, overgevoeligheid
    • een laag libido
    • migraine
    • koude handen en voeten
    • zenuwachtigheid, nervositeit, onrust
    • ooglidtrillingen 
    • moeite met concentreren
    • duizeligheid
    • te hoge of te lage bloeddruk
    • constipatie
    • oorsuizen
    Dit lijstje is zeker niet volledig en is alleen ter indicatie bedoeld. Ik wil hiermee alleen een idee geven van welke symptomen en klachten je zou kunnen ervaren, het hoeft niet zo te zijn. Blijf altijd luisteren naar je eigen lichaam en raadpleeg een deskundige als je meer zekerheid wilt.


    Waardoor kan een magnesiumtekort ontstaan?
    De oorzaak van een magnesiumtekort is vooral te vinden in hoe je leeft.
    Voeding: Vooral met voeding kun je grote stappen zetten. Hoe puurder je eet, hoe beter. Als je veel geraffineerde producten eet, zoals witbrood en suiker, dan is de kans groot dat je te weinig magnesium binnen krijgt omdat veel vezels verwijderd zijn.
    Stress: Daarnaast heeft stress een grote invloed op je magnesiumvoorraad. Stress zorgt ervoor dat we magnesium sneller verbruiken en ook bij zwaar lichamelijk werk kun je wel wat extra magnesium gebruiken.


    Afbeeldingsresultaat voor magnesiumWat te doen als je de symptomen herkent of als je weet dat je een magnesiumtekort hebt?
    Als je symptomen en klachten herkent, kun je bijvoorbeeld eerst overleggen met je huisarts. Bij verschillende drogisterijen, apotheken en ook online kun je magnesium als supplement kopen, maar magnesium is in eerste instantie heel goed op te nemen uit voeding:
     

    Magnesiumrijke voedingsmiddelenmg/100g
    Cacaopoeder520
    Gekookte alikruiken300
    Cashewnoten, amandelen, gekookte wulken250
    Pinda's, walnoten, hazelnoten160-180
    Gekookte spruitjes, chocoladerepen, postelein, gekookte zuring100-120
    Gekookt snijbietblad, volkorenbrood80-85
    Gekookte garnalen, gekookte mosselen, gedroogde vijgen, melkchocolade, gedroogde dadels, rauwe spinazie60-75
    Gekookte kikkererwten, gedroogde abrikozen, comté(kaas), gekookte witte bonen, jakobsschelpen, makreel, gekookte rode kidneybonen, rucola, gekookte spinazie, Parmezaanse kaas, emmentaler, oesters, zilvervliesrijst, groene kidneybonen40-55
    Peterselie, paardenbloem, kastanjes, rauwe rammenas, kardoen, gekookte linzen, gekookte artisjok30-40

    (Bron: http://www.fondation-louisbonduelle.org/benelux/nl/leer-alles-over-groenten/overzicht-van-voedingsstoffen/magnesium-17.html#axzz3zUe9T48y)

    Welke soort magnesiumsupplement kun je het beste nemen?
    Op verschillende sites wordt bij een tekort aan magnesium aangeraden om tijdelijk een supplement te nemen. Er zijn heel wat soorten op de markt, het is een ware jungle. Op de site van Mens en Gezondheid en op de site van Gezondheidsnet vind je meer informatie oer welke soorten magnesium er zijn. Zelf neem ik MetaRelax. Dit is vrij te verkrijgen bij verschillende drogisterijen, apotheken en ook online. Naast voeding en supplementen, zie ik ook steeds vaker magnesiumolie als hulp. Hier heb ik nog geen ervaring meer en daarom kan ik er voor nu niets over zeggen. Mocht jij er wel ervaring mee hebben, deel dit dan gerust hieronder of op Facebook.


    Kun je een overdosis aan magnesium krijgen?
    Ja, dit kan zeker! Ondanks dat velen van ons een tekort zullen hebben, kan er ook zeker een overdosis aan magnesium ontstaan. Wees daarom voorzichtig met het extra innemen van magnesium. Een overdosis kenmerkt zich vooral door diarree, misselijkheid, braken en kan te maken hebben met een verstoorde nierfunctie. Het stopt zodra je geen extra magnesium meer slikt. Het is niet mogelijk om via voeding een overdosis te krijgen.



    Er is nog heel veel meer over magnesium te vertellen, maar voor nu denk ik dat het voldoende is. Mocht je iets willen delen, dan kan dat hieronder of op Facebook.

    Ik ga nu weer verder genieten van mijn pot thee... met pure chocolade!Afbeeldingsresultaat voor pure chocolade

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten